28.2.2013

Tiistaista torstaihin ja raakaruokailujuttuja

Viikko on mennyt mukavissa ja aktiivisissa merkeissä.

 

Tiistaina oltiin Reijolassa koirapuistoilemassa, mukana Hilma ja Tauno. Koirakaveriksi paikalle saapui Vihikoira Ali. Harmillisesti valo ei ihan vielä riitä iltapuistoilujen kuvailemiseen, materiaali olisi nimittäin ollut aika hervotonta =)  Tauno juoksi täysillä puistoa ympäri (puisto ei ole ihan pieni) ja Ali juoksi perässä, oli koirilla lysti. Ali tosin varmaan näki Taunon paikalla pupun =D Hilma oli myös todella reipas Alin seurassa puistossa, hitusen jopa intoutui juoksemaan muiden mukana. Ihana, että tuo rohkaistuu kokoajan.....ehkäpä elämä sen kanssa alkaa muuttua helpommaksi. Pissailuongelma on läsnä edelleen, mutta sekin jonkinmoisessa hallinnassa kuitenkin.

Keskiviikkona jätettiin agi-treenit väliin ja käytiin taas kaupunkikävelyllä Siinan, Armaan ja Ricon kanssa. Tälläkertaa otin mukaan myös Hilman, vaikka tiesin, että sitä varmaan ainakin joissain kohdissa jännittää. Lenkki meni hienosti, aikaa kului 2 tuntia ja matkaa taittui olevinaan 10 kilometriä (noin). Keskustan kautta taas mentiin, kävelykatua pitkin ja niin edelleen. Ylitettiin myös junarata silta, eli kapeahko puupohjainen silta, josta oli hyvin avonaiset näkymät alapuolella virtaavaan jokeen. Tauno otti sillan lunkisti, ei ongelmia ja Hilmaa vähän jännitteli, mutta kun hihnaa ei kiristänyt sekin kulki nätisti.

Torstai aamuna sitten siirryttiin  kokeilemaan uutta aikakautta meidän raakaruokailussa, eli ruokintaa kerran päivässä.
Ruokinta on tarkoitus toteuttaa jatkossa, tai ainakin kokeilun ajan niin, että koirat saavat ruuan myöhäisen iltapäivän/illan aikana. Jokatoinen päivä saavat lihaista luuta ja jokatoinen päivä sitten lihaa + kasvista. Kasvistahan meillä ei tosin syötetä hirveän usein, mutta tässä asiassa olisi ehkä hyvä tsempata jokatapauksessa. 
Lisäravinteita ja öljyjä saavat sitten vaihtelevasti ruokien seassa entiseen malliin. Jos lihainen luu annetaan jauhetussa muodossa niin siihen laitan sekaan öljyä. Muuten pääsääntöisesti lisäravinteet tulevat annettaviksi lihapäivinä.
Nuo 500 gramman pötköt/pakkaukset toimivat siis jatkossakin melko näppärästi, koska tähän saakka olen jakanut näille kolmelle aina 250 grammaa jauhettua lihaa per ruokintakerta ja nythän se sitten vaan on se 500 grammaa jaettava kolmelle.
Tänään syötiin broilerin kauloja + 1 kalkkuna kaula jettuna kolmeen osaan. Aika hurjalta tuo ruokamäärä näytti, ettäkö muka kerralla söisivät? Ja tuossa ei vielä ole silleen sitä maksimimäärää, mikä pitäisi noihin ahtaa sitten jatkossa kerralla, koska vähän varovasti nyt kuitenkin noi isommat annokset aloitellaan.
Ruoka maistui kaikille illalla hyvin ja kaikki söivät kuppinsa tyhjiksi, paitsi Tauno jätti pikkuisen kalkkunankaulaa syömättä, broilerin kaulat olivat parempia. Normaalisti valinnan mahollisuutta ei ole, vaan kupista löytyy vain yhtä lajia.





Tähän muutokseen tai kokeiluun on johtanut se, että Tauno ei syö kunnolla päivän molemmilla aterioilla. Tuosta nirsoilustakin kokemusta omaavana Taunolla ei minusta ole kyse siitä, vaan enemmänkin se on sellaista "ei vaan ny kiinnosta syödä" -meininkiä eli koiralla ei toisinsanoen ole nälkä. Tämä nyt ainakin on vahvin teoriani. Taunohan on myös koko ikänsä saanut syödä niin paljon kuin jaksaa, eli tämäkin tietysti varmasti osaltaan tehnyt sen, ettei koiraa sitten kiinnosta syödä ellei oikeasti ole nälkä.
Hilma taas on sterkan jälkeen lihonut todella paljon, vaikka olen pienentänyt annoksia merkittävästi. Sain päätökseeni tukea eräästä artikkelista, jossa oli tehty tutkimus siitä, miten koiran ruuansulatus toimii eritavalla, kun se saa vetää kunnolla mahan täyteen. Tästä pitäisi siis olla apua myös Hilmalle, koska ruuansulatus tehostuu ja sitäkautta sitten se ei enää pulskistuisi silmissä. Tässä asiassa on useampaa koulukuntaa, mutta monesta muustakin lähteestä olen saanut sen kuvan, että kerranpäivässä ruokinta voisi olla koiralle jopa se parempi ja oikeampi tapa ruokailla. Artikkelissa oli myös maininta, että harva kotikoira saa koskaan tuntea oikeaa kylläisyyden tunnetta......ja minähän en halua minun koirien moisesta paitsi jäävän =) Outo havainto sinällään tämä, että Rikuhan on porukan ahmatti ja se syö aina nopeiten oman ruokansa (raakaluut syö eri tilassakin ihan). Sitten se joutuu käskyn alla odottamana, että muut saavat syötyä.....vapaana ollessaan menisi pokkana syömään toisten ruuat. Tänään Riku istui nätisti matolle odottamaan, mutta minun ei tarvinnut käskeä eikä se stepannut ollenkaan ahneuksissaan, oliko se siis kylläinen?
Ruuan jälkeen pyritään lepääämään vähintään tunti, mutta jostakin syystä näitä alkaa enemmänkin leikityttää kuin ramaista. Nyt yritetään tässä olla tarkempia, kun annoksetkin ovat isompia. Vähän piti rauhoitella näitä lepäilemään ja näin sitä sitten porukassa ruokaa sulateltiin.






Tänään torstaina pidin myös "takapiha teurastajaiset" eli pilkoin viimeviikolla hankkimani hevosenlihat sekä broilerin siivet sopiviin annoksiin. Hevosenlihapötkö piti halkoa kirveellä, mutta siivet irtosivat mukavasti toisitaan, kun laatan vaan viskasi kovasti tuota meidän pissapuuta kohti. Olisi mielenkiintoista ollut mennä lekurille selittämään, että sain tämän haavan otsaani, kun siihen kimposi broilerin siipi =D



Eväiden pussituksen jälkeen innokkaana takaovella odottanut siivousporukka päästettiin hommiin.



Muiltaosin koirat viettivät torstaina ansaittua lepopäivää. Tehtiin vain pieni ja rauhallinen hihnalenkki aamu & iltalenkkien lisäksi ja tietenkin koirat ulkoilivat takapihalla.
Viikonloppuna on taas tiedossa paljon aktiviteettia eikä niistä vähäisin ole huomenna hoitoon saapuva Rico-saksanpaimenkoira =)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti