2.6.2013

Karhutesti Varkaudessa 1.6.2013

Tässä ensin vähän taustaa testistä, koska monelle tämä on varmaan vähän uusi juttu. Teksti lainattu karhu- ja susitestien facebook ryhmän kuvauksesta.

"Haluatko tietää miten koirasi käyttäytyy, kun se kohtaa karhun tai suden? Tuoko se pedon luoksesi? Puolustaako se sinua? Yrittääkö se haukullaan pitää sen paikallaan vai johdattaa kauemmas? Näihin ja moniin muihin seikkoihin saat vastauksen tuomalla koirasi testattavaksi. Testin avulla lisäät omaa tuntemustasi koirasi luonteesta, ja opit havaitsemaan mahdollisen vaaran tulkitsemalla koirasi käyttä
ytymistä. Kasvattajille testi toimii mainiona työkaluna jalostusta ajatellen. Testissä käytetään aitoja karhun sekä suden hajuja, joten koirat reagoivat samoin kuin tositilanteessa.

Testi soveltuu kaiken rotuisille koirille. Rodun ominaisuudet / käyttötarkoitus huomioidaan testissä, esim. laumanvartijoille on oma testinsä. Karhu- ja susitesteillä voidaan kompensoida perinteistä luonnetestiä, jonka osa-alueet eivät kaikilta osin palvele laumanvartijoita. Laumanvartijoiden taisteluhalukkuus tulee harvoin esille leikkiin haastamalla, mutta karhu- tai susitestin avulla niiden alhainen temperamentti saadaan syttymään erinomaisesti, ja voidaan arvioida luotettavasti onko koiran puolustushalu: a) voimakas / rotutyypillinen, b) vähäinen tai c) ei puolustushalua.
Viimeisten kahdenkymmenen vuoden ajan on puhuttu kuinka laumanvartijoille tulisi kehittää oma luonnetestinsä, mutta mitään ei ole tapahtunut. Nyt on! Analysoimalla laumanvartijoiden luonnetta eläinsuojelulliset näkökulmat huomioiden, ei yhdelläkään toisella testillä päästä maassamme yhtä luotettaviin tuloksiin, kuin näiden kahden, karhu- ja susitestin avulla.

Testaajana ja promoottorina toimii Asko Sorvo, jolla on 25 vuoden kokemus laumanvartijoista. Idean testaamiseen hän sai Antti Paloheimolta, joka ehdotti että Asko ryhtyisi kehittämään karhu- ja susitestejä erityisesti laumanvartijoita ja muita kuin metsästysrotuja ajatellen.

Askon vankka tuntemus koirista perustuu monenlaiseen toimintaan koirien parissa. Koiria kasvattaneena hän on tehnyt tiivistä yhteistyötä kasvattajien ja koirien testaajien kanssa mm. entisen Jugoslavian alueella, Unkarissa, Ranskassa, Belgiassa ja Tšekeissä, ja päässyt seuraamaan myös paikallisten koirien testaamista. Suomessa Asko on nähnyt yli 800 eri rotujen luonnetestiä. Omia koiria hänellä on ollut koko ajan, useita kerrallaan. Hän on kouluttanut aggressiivisia ja ongelmakoiria vuosien ajan, ja toiminut mm. eläinkoordinaattorina Myrsky-elokuvaa tehtäessä. Karhu- ja susitestiä kehittääkseen, Askon yhteistyökumppaneihin kuuluu myös Sulo Karjalainen Kuusamon Suurpetokeskuksesta."


Lauantai aamuna Siina tuli koirineen meidän hakemaan ja käännettiin auton keula kohti Varkautta ja konekarhutestiä. Tämmöinen populaatio kävi haukkumassa karhua, jokainen oikein mallikkaasti.


Ensimmäisen testattavaksi pääsi Tauno. Video kertoo varmasti enemmän kuin tuhat sanaa, joten tästä Taunon suoritukseen. KLIK!
Video; Siina J
Ohjaaja kommentoi Taunon suoriutumista fiksuksi koiran kannalta, mutta koiran mennessä minun taakseni olisi tositilanteessa saattanut minulle käydä köpelösti. Taunon toimintakyky kuitenkin säilyi eikä koira osoittanut mitään varsinaisen pelon tai panikoinnin merkkejä, vaan hoito homman ( eli karhun komentamisen ) itselleen turvalliseksi katsomansa välimatkan päästä. Olisin ehkä olettanut Taunon nousevan minun ja karhun väliin, mutta ainahan nää testit tuppaa menemään toisin kuin itse odottaa. Tauno palautui testistä ja sen luomasta paineesta heti, kun tilanne meni ohi.
Testin vetäjä kehui myös Taunon käytöstä ja olemusta muuten kovasti, tunsi kääpiöpinserit hyvinkin ja totesi Taunon olevan erittäin hieno rotunsa edustaja käytöksen ja olemuksen perustella. Tämä lämmitti tietysti emännän mieltä kovin, kun palaute tuli noinkin kovanluokan koiraihmiseltä.

Toisena testattiin Hilma. Hilmahan sitten yllätti ihan kunnolla. Tästäpä Hilman videoon KLIK!
Video; Siina J
Hilma asettui reippaasti karhun ja minun väliin haukkumaan. Ohjaaja totesi testin jälkeen, että Hilman suoritus oli lähes täydellinen. Hilma toimi äärimmäisen hyvin vaitojensa ohjaamana. Neiti vältti katsekontaktia karhuun, piti riittävästi välimatkaa, teki valehyökkäyksiä ja välillä katsoi minua et; "hei tota täällä on karhu, pitäiskö meidän emäntä mennä?". Olin ihan yllätyksestä ymmyrkäisenä tota koiraa katsoessani. Hilma työskenteli kovan paineen alla täysin hallitusti ja järkevästi sekä vielä sitten palautui tilanteesta todella nopeasti. Kertoilin siinä sitten vähän testin ohjaajalle, että miksi Hilman tulos yllätti (eli Hilman ongelmista) ja testaajat näyttivät ihan siltä, että vikaa taitaa eniten olla omistajan korvienvälissä. Hilman työskentely ja toiminta ei siis mitenkään viitannut siihen, että sen hermorakenteessa olisi jotain häikkää. Tietysti äänethän ovat Hilmalle yksi pahin pelkojen aiheuttaja ja tässä ei sitä ollut, mitenkähän olisi käynyt, jos konekarhu olis äännellyt?

Testi oli todella mielenkiintoinen kokemus ja kertoi paljon näistä koirista. Ehdottomasti suosittelen tätä kaikille uteliaille ja jollakin tapaa myös yhdeksi koiran luonteen mittariksi MH-kuvauksen ja luonnetestin rinnalle. Ohjaaja kertoili, että testattavana on käynyt paljon koiria (laumanvartijoitakin), joilta katoaa testissä toimintakyky kokonaan. Koirat vain jämähtävät paikalleen ja pistävät "silmät kiinni". Ylpeä saa siis omien koirien hyvästä toimintakyvystä olla.
Jatkoa olen ajatellut, että olisi mielenkiintoista testauttaa Hilman & Tauno  laumana seuraavaksi, tämäkin kuulemma mahdollista. Sudella voisi myös jossain vaiheessa käydä koirat testauttamassa, jahka testejä täällä meilläpäin on.


6 kommenttia:

 1. Ihana Hilma! Todella taitavasti hän hoiti homman, ei voi muuta sanoa! Mielenkiintoista miten koiria voi testauttaa niin monessa asiassa, itseänikin voisi kiinnostaa nimenomaan se oman koiran toimintakyky yllättävässä tilanteessa.
  Mainio postaus, kiitos siitä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi =)
  Hilma tosiaan pisti yllärin tiskiin testissä.
  Tämä testi tosiaan oli todella mielenkiintoinen ja ehdottomasti jatkossa tulen koirani moisessa käyttämään.
  Just toi toimintakyvyn mittaaminen tällä testillä ja sitten luonnetestillä antaa paljon laajemman kuvan koirasta, kun testaajan mukaan luonnetestissä huippupisteet saanut koira voi karhutestissä sitten olla vaan keskiverto tai toisinpäin.

  VastaaPoista
 3. Voi että.. Itsekin tahtoisin käyttää koirat karhu-/susitestissä joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa, jos tilaisuus vaan tulee =)

   Poista
 4. Montako koiraa sulla oikeen on? PS. oot hyvä bloggaaja meille on tulossa labradorinnoutaja onko kokemusta sulla jos on kerr :3

  VastaaPoista
 5. Hei, kiitos kommentista ja kehuista =) Tällähetkellä meillä asustaa kolme kääpiöpinseriä; Hilma, Tauno ja Upi. Labdadoreista on positiivisia kokemuksia, iloisia ja ystävällisiä sekä omistajan kanssa touhuilusta pitäviä. Tänään ystävä itseasiassa väläytti, että käyttölinjainen labrador voisi olla ihan varteenotettava vaihtoehto tulevaisuudessa meillekkin ison koiran virkaa täyttämään =) Paljon onnea uuden koiran kanssa!

  VastaaPoista