19.10.2013

MH-luonnekuvaus 19.10.2013

Tänään käytiin sitten MH-kuvauksessa Hilman ja Taunon kanssa.
Ensin tuossa vähän yleistä kertoilua testistä, sitten kuvien kera minun omat näkemykset testistä sekä kuvaajien suulliset palautteet sekä lopuksi kumpaisenkin koiran tulokset vielä kirjattuna suoraan kennelliiton papereista. Tulevat aikaanaan sitten toki koiranettiinkin. Jos tuloksissa on kauttaviiva (esim. torjuu kontaktia/ei mene ajoissa) olen alleviivannut koiraa koskevan vaihtoehdon. Tästä postauksesta oli aika vaikea saada selkeää, mutta toivottavasti joku jaksaa kahlata läpi. 
Valokuvaajana meillä toimi Siina, joka urheasti jaksoi tulla räntäsateeseen seuraamaan kääkkien testiä. Suuret kiitokset =)

MH-kuvauksesta lyhyesti kennelliiton sivuja lainaten.



1. Kuvaus alkaa kontaktilla.
Tervehtiminen, äänellä ja kättelemällä.
Yhteistyötä kuvataan, kun testinohjaaja ottaa koiran taluttimen ja kulkee koiran kanssa 10 metrin päähän ja takaisin.
Käsittely, testinohjaaja koskettaa koiraa käsin päästä varpaisiin ja tarkistaa lopuksi hampaat.

2. Leikki 1.
Leikkiesineenä vahva 50 cm pitkä ja 5cm paksu esine, jossa solmu molemmissa päissä. Koira on vapaana.
Leikkihalu, testinohjaaja ja koiranohjaaja heittelevät esinettä toisilleen.
Tarttuminen, tarttuuko koira esineeseen ja kuinka innokkaasti.
Puruote ja taistelutahto, testinohjaaja leikkii koiran kanssa.

3. Takaa-ajo ja tarttuminen
Kuvaa koiran halua ajaa takaa liikkuvaa esinettä ja tarttua siihen.
Saalista vedetään naruista siksakkia 8 - 10 limittäin asetetun rullan ympäri.
Koira lasketaan irti viidennen rullan kohdalla.

4. Aktiviteettitaso
Tarkoitus kuvata koiran reaktioita, jossa odotettu toiminta jääkin tapahtumatta.
Koiranohjaaja seisoo, koira on hihnassa. Odotetaan 3 minuuttia. Tarkkaillaan koiraa kuinka aktiivinen tai rauhaton se on.

5. Etäleikki
Kuvataan koiran kykyä yhteistyöhön vieraan henkilön kanssa pienen välimatkan päässä ohjaajasta.
Avustaja, jolla on polvipituinen, hupullinen ympäristöstä selvästi erottuva värillinen (ei keltainen tai oranssi) viitta, on piilossa ja aloittaa toiminnan neljällä lyhyellä koputuksella. Avustaja liikkuu kumarassa kolme metriä sivuttain koiraan – kääntyy kohti ja leventää ylävartalonsa niiaten samalla. Jatkaa kolme metriä ja toistaa toiminnon. Tämä toistuu kahdesti. Avustaja poistaa hupun ja heittää lelua kolme kertaa ilmaan ja juoksee piiloon riisuen viitan päältään. Tässä vaiheessa koira päästetään irti ja etäleikissä kuvataan mitä koira tekee. Tuleeko etäleikkijän luokse, leikkiikö etäleikkijän kanssa. Entä mitä koira tekee, kun etäleikkijä on passiivinen. Tässä osiossa MH‐toimihenkilöltä vaaditaan pokkaa, kieltämättä se näyttää katsojista vähän oudolta toiminnalta.

6. Yllätys
Tarkoituksena on selvittää koiran valmiutta toimia yllättävässä tilanteessa.
Haalarit vedetään ylös maasta yllättäen 3 metrin päässä koirasta Ja samalla ohjaaja päästää hihnan käsistään. Osiossa seurataan pysähtyykö tai pakeneeko koira. Uhkaileeko tai hyökkääkö kohti haalareita. Meneekö haalarin luo uteliaana vai pitääkö houkutella. jääkö jäljelle jäävää pelkoa koirakon kulkiessa laitteen ohi kahteen kertaan.

7. Ääniherkkyys
Kuvataan koiran reaktiota yllättävään ääneen.
Räminälaite on aaltopelti, jonka päällä metalliketjussa 2 kattilankantta. Koirakko ohittaa laitteen 1 - 1,5 metrin etäisyydeltä. Ääni tulee odottamatta ja yllättäen. Ohjaaja päästää irti taluttimesta ja kääntyy räminälaitetta kohti. Koira saa etsiä äänen aiheuttajaa vapaana. Seurataan pysähtyykö koira, väistääkö vai pakeneeko. Meneekö koira laitteen luo vai tarvitseeko siihen tukea. Jäljellejäävää pelkoa seurataan koirakon kulkiessa laitteen ohi kahteen kertaan.

8. Aaveet
Kuvataan koiran reaktiota uhkaavien liikkuvien kohteiden edessä, jotka hitaasti lähestyvät koiraa.
Valkokaapuiset aaveet, joille on maalattu mustarenkaiset pyöreät silmät ja suu leveänä viivana.
Aaveet lähestyvät kaavamaisin varmoin hitain liikkein, vuorotellen, noin kolmen metrin päähän toisistaan, ennalta merkittyyn paikkaan. Ohjaaja päästää koiran taluttimesta irti koiran halutessa paeta paikalta. Kun aaveet ovat pysähtyneet, seurataan hyväksyykö koira aaveiden kontaktinoton vai ottaako koira itse kontaktia aaveisiin.

9. Leikki 2
Tarkkaillaan esineellä leikin yhteydessä ovatko koiran reaktiot ensimmäisen leikin jälkeen muuttuneet.
Kuten leikki 1, mutta ilman taisteluleikkiä.

10. Ampuminen
Kuvataan koiran reaktiota sen kuullessa laukauksen. Koira testataan sen ollessa aktiivinen ja passiivinen.
Laukaus ammutaan 9 mm starttipistoolilla noin 20 metrin päässä koirakosta, ampujan ollessa piilossa. Ammutaan kaksi laukausta 10 sekunnin välein sekä aktiivisessa että passiivisessa osiossa. Aktiivinen osuus. koiran leikkiessä vapaana ohjaajansa kanssa. Passiivisessa osiossa koira seisoo pitkässä taluttimessa ilman käskyä seistä paikallaan.



Ensimmäisenä käsittelyyn pääsi Hilma. Hilman suoritustahan minä jännitin kovastikkin, koska tiesin testin olevan neidille vaikea ja painestavassa tilanteessa luoksetulon lähes mahdotonta.

Henkilöryhmän ohi kävely meillä meni hyvin ja pienen tervehdyksen Hilma soi myös testaajalle, mutta muuten testaaja oli Hilman mielestä erittäin ikävä ihminen. Käsittelyä Hilmalle ei tehty ollenkaan, koska neiti oli sen näköinen, että saattais tulla vaikka hammasta.



Leikkimään neiti ei lähtenyt ollenkaan, lelu ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.


Kuvaajan yrittäessä leikittää Hilmaa saatiin irti ensimmäinen erittäin voimakas pelkoreaktio. Leikittäjä, lelu ja kaikki oli aivan kamalaa.



Saaliille Hilma läheti hyvin, mutta hitaasti, tämän arvelinkin näin menevän.
Vieheen saavutettuun Hilma kävi vähän haukahtelemassa koneen käyttäjille ja sen sellaista. Toisen saalisosien jälkeen en sitten saanut enää  neitiä kiinni.



Hyvä kokemus ja koiran näköinen tulos hylkäystä myöten. Palauteessa koirasta tehty samat havainnot kuin mitä itsekkin olen tehnyt. Luokse kutsuttaessa koira menee herkästi epävarmaksi, jos minusta tulee yhtään painetta ja tämän jälkeen koira ei tule luokse kuin kovasti houkuteltuna. Pelkoreaktiot olivat myös erittäiin voimakkaat ja senkään takia testin jatkaminen ei ollut järkevää.  Toisaalta harmittaa suuresti, koska osa arvokasta tietoa antavista osioista jäi käymättä. Tulokset tuskin olisivat parantuneet yhtään, mutta silti minua olisi kovasti kiinnostanut esim. tuo jäljellejäävän pelon aste tämmöisessä testitilanteessa. Arjessahan Hilmalla esiintyy voimakasta jäljellejäävää pelkoa, jos esim. jotain säikähtää.

Hilman tulos MH-luonnekuvauksesta siis HYLÄTTY.
 Käsittelyä ei viety loppuun suuren pelon vuoksi. 

Hilman suorittamat osiot vielä tässä;

1a KONTAKTI Tervehtiminen
Hyväksyy kontaktin vastaamatta siihen, ei väistä.
1b KONTAKTI Yhteistyö
Ei lähde vieraan ihmisen mukaan
1c KONTAKTI Käsittely
Torjuu murisemalla ja/tai yrittää purra
2a LEIKKI 1 Leikkihalu
Ei leiki, ei osoita kiinnostusta
2b LEIKKI 1 Tarttuminen
Ei tartu esineeseen
2c LEIKKI 1 Puruote ja taistelunhalu
Ei tartu esineeseen
3a TAKAA-AJO 1
Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista
3b   TARTTUMINEN 1
Ei kiinnostu saaliista
3a TAKAA-AJO 2
Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista
3b   TARTTUMINEN 2
Ei kiinnostu saaliista

Tähän osioon Hilman testi sitten päättyi. 



Taunohan sitten pisti parastaan, onneksi, muuten olisi jo hävettänyt melkoisesti.
 Käsittelyn Tauno otti vastaan hyvin ja kuvaajan mukaankin saattoi ihan reippaasti lähteä kävelemään. 


Vaikka tuo lelu oli ihan kamala jättimäinen jäinen mötikkä lähti Tauno silti ylltätävän hyvin leikkiin. En olisi yllättynyt, vaikka olisi jättänyt kokonaan kiinostumatta moisesta.


Minähän olen itse aivan surkea heittäjä, mun heittämät esineet saattavat lentää aivan minne tahansa. Pikkusen siis jännitti heitellä tuolle kuvaajalle tuota edellä kuvaamaani lelua, itseäni olisi saanut taas kiitellä, jos olisin tempaissut tuon lelun vatsapuolen naamaan vahingossa.



Yllättävän hyvin Tauno lähti leikkimään myös kuvaajan kanssa, mutta mötikkään Taunolla ei ollut mielenkiintoa tarttua kuitenkaan (joku raja, totesi Tauno).



Saalishan oli Taunosta sitten aivan huippujuttu.  Molemmilla kerroilla Tauno lähti saaliille hyvin ja toisella kerralla jo ihan oikeasti räjähtävästi. Irti päästäessä ekalla kerralla Tauno seisoi takajaloillaan ja hetkosen kesti ennekuin rattaa pyörähtivät, et heiii mä oon irti.



Etäleikittäjän luokse Tauno lähti reippaasti, mutta totesi sadeviitassa ison lelun kanssa heiluneen tyypin vähän pelottavaksi ja palasi minun luokse. Kuvassa leikittäjä on jo luopunut kaavusta ja Tauno palailee uudelta tarkastuskäynniltä. Leikkimiseen ei kuitenkaan into eivätkä rahkeet riittäneet.


Haalarin tarjoilema yllätys sitten seuraavaksi. Tauno pysähtyi ja säpähti eikä nyt ihan into piukeena lähtenyt haalaria lähestymään.



Houkuttelin koiraa ekana haalarin edessä ollen ja sitten takana, tuli se sitten lopulta. Tuloksissa kävi tässä kohtaa se, että 15 sekunnin aika ei riittänyt, vaikka Tauno lopulta haalarin lopulta nuuskaisi ja vaarattomaksi totesi.  Palautteen mukaan Taunon pelkoreaktio on varsin pieni ja hillitty.


Minkäänlaista jäljellejäävää pelkoa Taunolle ei esiintynyt, oli haalaria kohtaan täysin välinpitämätön ohi kävellessämme. 


Räminalaitteen kanssa myös hillitty pelkoreaktio ja tässä Tauno ehti jopa aikarajan puitteissa laitetta nuuskaisemaan. Jäljellejäävää pekoa ei esiintynyt tässäkään.


Aaveet olivat Taunolle jännä paikka, mutta voimakkaalla puolustuksella jätkä aloitti. Palautteen antaja kehui tätä, koska kauhean usein tuommoista voimakasta puolustusta ei kuulemma näy.  Tämä vahvisti käsitystäni siitä, että Taunolla on vahva vartiointi ja puolustusvietti. Kesällähän tämä ilmeni mm. mökkitiellä liikkuneiden odottamattomien kulkijoiden kanssa.



Tauno sitten huomasi lopulta, että aaveita on kaksi eivätkä ne pysähdy, vaikka kuinka niitä komentaa ja siinä vaiheessa sitten luiskahti pupu pöksyyn. Mamma, hoida homma!


 Aloin sitten purkamaan kuvaajan ohjeiden mukaan toista aavetta ottaen siltä hupun pois. Tauno jatkoi kuitenkiin toisen aaveen haukkumista, joten siirryin sitten purkamaan sitä. Houkuteltuna Tauno tuli luokse ja haisteli myös aavetta hienosti. 15 sekunnin aika ei tässäkään ihan riittänyt, mutta kuitenkin. Nuuskaisun jälkeen Taunon olemus kertoi; Hitto, te kusetitte, täähän oli vaan ihminen.



Amupumisen aikana koiraa sai leikittä omalla lelulla ja tokihan meillä oli uskollinen kaninkarvalelu mukana. Ampuminen oli Taunosta ihan liibalaaba juttu, ei kiinnostusta eikä reaktioita.



Suullisessa palautteessa edellämainittujen asioiden lisäksi kehuttiin Taunon sosiaalisuutta, uteliaisuutta ja reippautta. Myös minun ja Taunon suhdetta kehuttiin erittäin hyväksi ja toimivaksi, koira näyttää selkeästi luottavan minuun. 
Tauno toimi ja käyttäytyi testin aikana mallikkaasti, vaikka hajuja oli paljon ja jänniä asioita taphtui ympärillä niin Tauno tuli aina ekalla tänne -käskyllä luokse hyvällä draivilla.

Taunon osiot tässä; 


1a KONTAKTI Tervehtiminen
Ottaa itse kontaktia tai vastaa sihen
1b KONTAKTI Yhteistyö
Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta.
1c KONTAKTI Käsittely
Hyväksyy käsittelyn
2a LEIKKI 1 Leikkihalu
Leikkii, aktiivisuus lisääntyy/vähenee
2b LEIKKI 1 Tarttuminen
Ei tartu, nuuskii esinettä.
2c LEIKKI 1 Puruote ja taistelunhalu
Ei tartu esineeseen
3a TAKAA-AJO 1
Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista
3b   TARTTUMINEN 1
Ei tartu, nuuskii saalista.
3a TAKAA-AJO 2
Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille.
3b   TARTTUMINEN 2
Ei kiinnostu saaliista
4 AKTIVITEETTITASO
Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja.
5a ETÄLEIKKI Kiinnostus
 Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
5b ETÄLEIKKI Uhka/Agressio
Ei osoita uhkauseleitä
5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus
 Ei saavu avustajan luo
5 d ETÄLEIKKI Leikkihalu
Ei osoita kiinnostusta
5e ETÄLEIKKI Yhteistyö
Ei osoita kiinnostusta
6a YLLÄTYS Pelko
Kyykistyy ja pysähtyy
6b YLLÄTYS Puolustus/agressio
Ei osoita uhkauseleitä
6c YLLÄTYS Uteliaisuus
Ei me haalarin luo, kun se on  laskettu maahan/ei mene ajoissa.
6d YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko
Ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä.
6e YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus
Ei osoita kiinnostusta haalariin
7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko
Kyykistyy ja pysähtyy
7b ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus
Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa.
7c ÄÄNIHERKYYS Jäljellejäävä pelko
Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä.
7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus
Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan
8a AAVEET Puolustus/agressio
 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä.
8b AAVEET Tarkkaavaisuus
Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja.
8c AAVEET Pelko
 On enimmäkseen ohjaajan takana tai sivulla, vaihtelee paon ja kontollin välillä.
8d AAVEET uteliaisuus
 Menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut aaveelta hupun pois.
8e AAVEET Kontaktinotto aaveeseen
Torjuu kontaktia/ei mene ajoissa.
9a LEIKKI 2 Leikkihalu
 Ei leiki, ei osoita kiinnostusta
9b LEIKKI 2 Tarttuminen
 Ei tartu esineeseen
10 AMPUMINEN
Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön.

 MH-kuvausta suosittelen omasta puolestani kyllä kaikille ja tulevat omat koirani tulevat ehdottomasti kaikki käymään testissä. Testi sopii hyvin myös pehmeämmälle/aremmalla koiralle, koska testaaja katsoo aina tilannetta koiran käytöksen mukaan eikä paineistamista viedä liian pitkälle. Odottelemme nyt sitten innolla luonnetestiin pääsyä ja toivomme, että näitä testejä alettaisiin enemmän käyttää myös jalostuksen työkaluna. Onko pelkäävä/agressiivisuutta käsittelyssä osoittava tai voimakkailla pelkoreaktioilla varustettu ja jäljellejäävää pelkoa omaava koira jalostuskoira? Ei minusta!

2 kommenttia:

  1. Mitä tuo MH-lyhenne tarkoittaa? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testi on alunperin ruotsissa kehitetty, joten MH tulee sanoista; Mentalbeskrivning Hund =)

      Poista